A felnőttképzési engedélyről

Kedves Barátaink,
talán nem sokan tudják, mi a különbség egy OKJ-s képzés, egy ún. felnőttképzés, és egy sima tanfolyam között. Ezért szeretnénk egy rövid áttekintést adni erről, és rávilágítani, hogy habár számunkra nem volt kötelező engedélyt szerezni, miért tettük mégis smile hangulatjel
Vannak olyan szakmák, amelyeknek előfeltétele egy olyan tanfolyam elvégzése, amely a Felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény hatálya alá tartozik.

Négy felnőttképzési csoport van:
1. OKJ-s képzések
2. Egyéb szakmai képzések (pl. kutya-fizioterapeuta képzés)
3. Nyelvi képzések
4. Rövidebb képzések, pl. tréningek, stb.
Ezeken kívül van számos olyan tanfolyam, ahol nem írja elő törvény, hogy engedélyeztetni kell, ilyenkor egy cég kitalálja, hogy milyen felépítésű tanfolyamot tart egy adott témában, és ő maga megszervezi és megtartja a tanfolyamot.
Az engedéllyel nem rendelkező tanfolyamok sima szolgáltatásnak minősülnek, nincsenek speciális megkötések, és csak kereskedelmi szempontból ellenőrzik őket.
A tanfolyam tartalmát nem befolyásolja az engedély, a tartalom minőségére viszont garanciát jelenthet pl. az, hogy a felnőttképzésben elméletet csak diplomás végzettségű oktató oktathat.
Amelyik tanfolyam engedéllyel rendelkezik, a következő előnyöket nyújtja a résztvevőknek:
1. Kötelező felnőttképzési szerződést kötni.
Ez sok tekintetben biztonságot jelent a résztvevőnek. Ebben szerepelnie kell az órarendnek is, az ún. ütemtervben, tehát előre átlátható, hogy mikor milyen órák lesznek. A szerződés tartalmáról sok tekintetben a felnőttképzési törvény rendelkezik.
2. Nem oktathat akárki
Törvényi úton szabályozott, hogy kik oktathatnak. Tudom, a tudás nem a papíron múlik, de azért mégis megnyugtatóbb, ha diplomás ember tart elméleti órákat, aki valaha már tanulta az adott szakmát egy felsőoktatási intézményben.
3. A képzési helyet kétévente ellenőrzi a hatóság
Ilyenkor mindent átnéznek, vizsgálják az oktatókat, az egyes tanfolyamok szabályosságát. Ez is egy biztosíték a résztvevőnek, hogy az oktató hely nem tehet vele akármit.
4. Kötelező minőségirányítási rendszert működtetni
Ezt is kétévente ellenőrzik, és eleve az engedélyt is úgy adja meg a hatóság, hogy ha megvan a minőségirányítási rendszer.
Ez többek között biztosítja az oktatók folyamatos továbbképzését, és minden, az oktatással kapcsolatos terület minőségének folyamatos kontrollját és javítását.
5. Kötelező anyagi biztosítékkal rendelkezni, az esetleges kártalanítás miatt.
Számunkra nem volt kötelező megszerezni az engedélyt, mégis olyan minőségi garanciát látunk benne, ami a jelentkezőket, érdeklődőket arról biztosítja, hogy mi a minőségi oktatásra törekszünk, és ezt igyekszünk a rendelkezésre álló eszközökkel bizonyítani is: megszereztük az engedélyt, és az ott meghatározott szabályok szerint működünk smile hangulatjel
Szerintünk érdemes mindenkinek olyan képzést választani, ami rendelkezik felnőttképzési engedéllyel smile hangulatjel
Üdvözlettel: dr. Biksi Otília