Ortopédiai diagnosztika

A vizsgálat menete

Megtekintés
A kutyát megfigyeljük mozgás közben, különböző tempókban, ha szükséges. Megnézzük, hogy tud leülni, esetleg lépcsőn menni. 

Tapintás
Az egyik leglényegesebb vizsgálati módszer. Összehasonlítjuk az ellenoldali végtagok izmoltságát, az ízületeket vizsgáljuk.

Manipuláció
A végtagokat, nyakat, hátat átmozgatjuk. Az izmokat tehermentes állapotban is áttapintjuk, keressük a fájdalmas helyeket. 

Képalkotó diagnosztika
A fenti vizsgálatok eredményeképpen a szakember kérhet különböző képalkotó diagnosztikai kiegészítő vizsgálatot. Ilyen lehet a röntgen, amihez - mivel a felvétel akkor legszebb, ha a kutya mozdulatlan - van, hogy altatni kell az állatot.
Magyarországon viszonylag ritkaságnak számít az ultrahang használata ortopédiai diagnosztikában a kisállatoknál. Itt szerencsére nem kell teljesen mozdulatlannak lennia a páciensnek, ezért csak nagyon ritkán van szüskég altatásra. A röngennel ellentétben itt nem a csontokat, hanem a lágyrészeket: izmokat, ízületeket, inakat, szalagokat vizsgáljuk.
 
A fenti vizsgálatok eredményétől függően, szükség esetén ortopéd sebész bevonásával segítünk eldönteni a gazdának, hogy milyen irányba induljon a gyógyításban. Néha a gazdának nagyon nehéz meghozni a döntést, mert még a szakemberek sem tudnak biztosat ígérni - ez általában a komplikált, vagy súlyos eseteknél forudl elő -, többnyire viszont könnyen eldönthető, hogy mit válasszon a gazda kedvence számára.
 
Bármi legyen is a választás - konzervatív, vagy sebészi terápia -, általában szükség van fizioterápiára.
 

Áraink:

Ortopédiai alapvizsgálat                                  7.000.-

Ortopédiai ultrahangvizsgálat 
beküldött betegek:            
                  alapár                                          10.000.-
                 újabb terület                                   1.000.-
saját betegeink                                               7.000.-